Gleditsia Triacanthos

Рейтинг:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Gladita, in pofida numelui sau diminutival, se dezvolta sub forma unui arbore masiv, robust, cu o inaltime de pana la 20-30 de m. Are crestere rapida si o durata de viata 120-150 de ani.


Ramurile gladitei sunt pline de spini, lungi pana la 20 cm, care formeaza manunchiuri dense. Din acest motiv, gladitele sunt adesea folosite pentru a crea garduri de protectie. Cand sunt tineri, spinii sunt verzi si, reletiv moi,dar, pe masura ce se maturizeaza, isi schimba culoarea in rosu-maroniu si devin duri. cand imbatranesc, sunt de culoare gri si fragili, rupandu-se usor

Scoarta este fin, subtire, de culoare verde spre maroniu si gri, cu crapaturi orizontale.

Frunzele sunt penat-compuse, cu foliole de 1.5-2.5 cm lungime, de un verde-crud, deschis.

Florile de culoare alb-crem, puternic inmiresmate, apar grupate in manunchiuri, la axilele frunzelor.

Fructul consta intr-o pastaie de culoare maro-roscat de 15-20 cm lungime, care se coace la inceputul toamnei. 

Gleditsia Triacanthos ese un arbore deosebit de rezistent, tolerand canicula si seceta, poluarea mediului urban, solurile batatorite, solurile alcaline, saraturoase, prosperand astfel in medii in care alti arbori nu pot. Gladita este folosita,  ca arbore ornamental, in parcuri, gradini, marginea dumurilor, pentru inflorescentele sale intens parfumate, pastaile decorative si pentru umbra. Un avantaj in plus il constituie rata sa rapida de crestere, ceea ce il recomanda si mai mult ca arbore de umbra, in special in locurile nou amenajate sau in curs de amenajare, in regiunile cu veri caniculare. Fiind extrem de rezistent, poate fi folosit pentru repopularea regiunilor afectate de exploatarile industriale.

In pepiniera noastra Gladita are inaltimi, care variaza intre 2 m - 5 m, si preturi, respectiv, intre 40 - 550 lei.